Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Veľká Morava

/ /


1 2 3 4 5

slovenský jazyk 3 strany (1365 slov) Čítané 19568 krát Hodnotené 468-krát


Vznik Veľkej Moravy

V 5. st. prichádzajú Slovania a osídľujú povodie riek Labe, Morava, Váh, Dunaj. Pravlasť Slovanov je povodie riek Visla, Dneper odtiaľ sťahovanie na východ, západ, juh. Poznali rôzne nástroje pre poľnohospodárstvo, hrnčiarstvo, tkáčstvo. Usadlý spôsob života bol príčinou vzniku kmeňových zväzov - niektoré zjednotil kupec Samo - Samova ríša. Zaniká Samovou smrťou r. 658 (po 35. rokoch existencie) 7. - 8. st. pokračuje rozvoj výroby. Kmene bojujú o nadvládu, boje s Avarmi. Výroba niektorých odborov presahuje rámec domáceho zásobovania a vzniká súkromné vlastníctvo. Začiatkom 6. st. bola zvrhnutá Avarská nadvláda. Vývoj Veľkej Moravy závisel od udalostí vo Franskej ríši - k moci sa dostali Karolovci - expanzívna politika bola základom vzniku politicky organizovanej spoločnosti na viacerých miestach.

Vznikli 2 kniežactvá

Moravské kniežactvo – Mojmír a Nitrianske kniežactvo - Pribina (hl. mesto Nitra - centrum kultúry, hospodárstva) Roku 828 Pribina vysväcuje prvý kresťanský kostol a roku 830 sú prijaté krsty kniežat - začiatok kresťanstva od roku 833. Mojmír I. (833-846) vyhnal Pribinu z Nitry a zjednotil kniežactvá a vzniká Veľká Morava r. 846. Po rozdelení Franskej ríše vo Verdune sa východofranský kráľ Ľudovít Nemec snaží ovládnuť svojich východných susedov, teda aj Veľkú Moravu. Na miesto Mojmíra je dosadený Rastislav (846-870) Ľudovítom Nemcom. Rastislav odoláva franskému vplyvu , lebo chce viesť nezávislú politiku. Vytvára obranný systém hradísk. Podmienkou je samostatná cirkevná politika na odolávanie tlaku bavorských misionárov r. 861. Rastislav dáva požiadavku na pápeža Mikuláša II. o učiteľov (vierozvestcov). No má neúspech (pápež mal dobré vzťahy s Ľudovítom Nemcom). Roku 863 - 2. posolstvo byzantskému cisárovi Michalovi III. - prichádzajú Konštantín a Metod.

Konštantín (Cyril) a Metod

Bratia, pôvodom zo Solúna na základe egejsko-macedónskeho nárečia utvárajú slovanský kultúrny jazyk - Staroslovienčinu (Konštantín) - a zostavujú písmo z malých písmen gréckej abecedy - Hlaholika (Glagol = hláska), zakladajú cirkevnú školu, kde sa vyučuje gramatika a hudba. Najznámejší žiaci boli Gorazd a Kliment. Konštantín a Metod preložili: misál = omšová kniha, evanjeliá (Nový Zákon), breviár = modlitebná kniha pre kňazov, žaltár = zbierka žalmov, spevník a Súdny zákonník pre svetských ľudí. Konštantín píše Proglas - veršovaný predslov k svätému Evanjeliu, obhajoba nového jazyka. Metod prekladá Starý zákon, napísal ešte niekoľko cirkevných spisov.

Konštantínove a Metodove preklady a pôvodné diela

Sa zachovali len v neskorších odpisoch (10-11st. ). Staroslovienčina v náboženských obradov vyvolala nespokojnosti stúpencov latinčiny. Roku 867 odchádzajú Konštantín a Metod do Ríma - boj s trojjazyčníkmi. Pápež Hadrián II. schvaľuje ich postup aj ich bohoslužobné knihy r. 868. Vysväcuje Konštantína a Metodove knihy aj ich žiakov a vydáva bulu „Glória in exelsis Deo”, kde povoľuje staroslovienčinu ako liturgický jazyk. Konštantín odchádza do kláštora, kde prijíma meno Cyril a r. 869 zomiera. Roku 870 je Metod vysvätený a stáva sa arcibiskupom. Rastislavovi sa podarilo vytvoriť samostatnú cirkevnú provinciu. No bavorské duchovenstvo uväzňuje Metoda r. 873 a k moci sa dostáva Svätopluk, ten požiadal pápeža Jána VIII. o prepustenie Metoda (s úspechom). Nitriansky biskup Wiching vyvoláva rozpory medzi Svätoplukom a Metodom (Metod preklial Wichinga). Roku 885 Metod zomiera a Wiching opäť získava späť svoje postavenie. Na Metodove miesto nastupuje Gorazd. Metodovi žiaci sú vyhnaní z Veľkej Moravy za Dunaj (Bulharsko, Čechy, Byzantská ríša...).

Zánik Veľkej Moravy

Roku 868 začínajú roztržky na hraniciach. O rok neskôr Ľ. Nemec zahajuje veľkú vojenskú výpravu (3. vojská). Roku 870 sa vlády ujíma Svätopluk (871-894), zajíma Rastislava a vydáva ho Frankom (Frankovia ho oslepia). Roku 871 je Svätopluk uväznený a Karolmanovi (Karolman-syn Ľ. Nemca) vojaci ničia krajinu. Svätopluk je prepustený na slobodu pod podmienkou, že na čele vojsk Ľ. Nemca potlačí povstanie proti Franskej ríši, ale prechádza k povstalcom. Za jeho vlády je najväčší územný a mocenský rozmach Veľkej Moravy (pripojené územia: Lužice, Čechy, Krakovsko, Panónia, kniežactvá Hornej a Dolnej Odry. Roku 894 Svätopluk zomiera a začínajú spory medzi synmi (Mojmír II. a Svätopluk II.) : jedna z príčin rozpadu.
Mojmír II. sa stáva panovníkom, ale nedokáže si udržať ríšu. Odtrhnutie okrajových ríš bola hlavná príčina zániku. Vpád Maďarov roku 901spôsobili roztržky na hraniciach medzi Maďarmi a Moravanmi. Roku 907 Maďari ovládli Slovanov, po tomto roku sa už Veľká Morava nespomína, z toho sa usudzuje, že pravdepodobne zanikla r. 907. Civilizáciu sčasti prebrali Maďari.

Hospodárstvo Veľkej Moravy

Prevaha poľnohospodárstva - dvojpoľný systém nástroje : sekery, radlice, brány, kosy záhradníctvo, vinohradníctvo, zber, lov, rybolov remeslá hlavne v hradiskách : Mikulčice, Devín, Pohansko, Nitra, Bratislava, Ducová rozvoj šperkárstva (granulácia + iné techniky), podľa byzantského vzoru, na export románsky sloh hradísk

Spoločnosť

Začiatky triedneho vrstvenia: vyššia vrstva : kniežatá, veľmoži, bohatí družinníci - obývali hradiská, honosné hrobky centrá mestského typu = hradiská v okolí jednoduché osady, murované kostoly (baziliky, rotundy)

Význam Veľkej Moravy

Prvé školy, knihy, písomné pamiatky - Moravsko-Panónske legendy - tvoria ich život sv. Konštantína a život sv. Metoda (pravdepodobne autor = Gorazd).Rozvoj remesla, poľnohospodárstva dokonalejšie pracovné prostriedky (gombík bol vymyslený vo Veľkej Morave na okrasu). Hradský alebo komitársky systém komitát = oblasť s jedným hradom a dedinami, hrad musí chrániť dediny vo svojom komitári a dediny majú povinnosť vyživovať hrad. Bola to svojrázna kultúra na západoeurópskej úrovni a najstarší západoslovanský útvar, bol to prvý štát na našom území, ktorý vznikol bez cudzej pomoci (833-907).

Kľúčové slová (skús tiež tieto kľúčové slová)


velka morava

Podobné referáty


Názov Kategória Dátum Rozsah Škola Hodnotenie
Veľká MoravaSvetové dejiny3.12.20051 strana

1 2 3 4 5

Hospodárstvo, spoločnosť, význam Veľkej MoravySvetové dejiny4.12.20051 strana

1 2 3 4 5

Veľká MoravaSlovenské dejiny4.12.20053 strany

1 2 3 4 5

Písomné pramene - historické správy -Veľká MoravaSvetové dejiny5.12.20051 strana

1 2 3 4 5

Vznik Veľkej MoravySlovenské dejiny16.12.20052 strany

1 2 3 4 5

Čo spôsobilo rozpad Veľkej MoravySlovenské dejiny16.12.20051 strana

1 2 3 4 5

Veľká MoravaLiteratúra18.12.20056 strán

1 2 3 4 5

Veľkomoravská ríša (833-906)Slovenské dejiny19.12.20051 strana

1 2 3 4 5

Spoločenské predpoklady vzniku Veľkej MoravySlovenské dejiny23.12.20052 strany

1 2 3 4 5

Veľká MoravaSlovenské dejiny29.12.20051 strana

1 2 3 4 5

Diskusia (0 príspevkov)


pridaj príspevok