Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Rétorika

/ /


1 2 3 4 5

slovenský jazyk 2 strany (1266 slov) Čítané 62300 krát Hodnotené 824-krát


Rétorika

je náuka o rečníctve a rečníckom umení. Je známa už vyše dvetisíc rokov. Počas staroveku a stredoveku bola nevyhnutnou súčasťou ďalšieho vzdelávania v mnohých školách.

Žiadna vyspelá spoločnosť nemôže fungovať bez dobrej rečovej komunikácie. V dnešnej dobe treba klásť väčší dôraz na rozvíjanie a zároveň skvalitňovanie takej komunikácie, kde dominuje schopnosť človeka, najmä vzdelaného, hovoriť voľne, isto, zrozumiteľne, príťažlivo, zaujímavo, presvedčivo, kultúrne a kultivovane pred väčším počtom ľudí, čiže rečniť. Rétorika si všíma vnútornú – obsahovú stavbu prejavu aj jeho jazykovo – kompozičnú stránku, no nemenej pozornosti venuje spôsobu prednesu.

Jej cieľom i obsahom je rozvíjať umenie „dobre hovoriť“. Znamená to hovoriť tak, aby sa subjektívne presvedčenie rečníka stalo všeobecným.
Dôležitú úlohu tu hrá osobnosť rečníka, to akú autoritu a vierohodnosť si získa, ako preukazuje svoje subjektívne kvality správnym používaním jazykových i momojazykových rečníckych prostriedkov.

Ako osobitná disciplína sa rétorika vyčlenila z filozofie (sofistiky), rozvíjala sa v starovekom Grécku a Ríme. Tam vznikli aj základné diela o rečníckom umení – Aristotelova Rétorika. V Grécku tzv. logografi zostavovali prejavy a reči na objednávku.

Medzi najvýznamnejších gréckych rečníkov patril Demosthénes (384 – 322 pred n.l.), najväčším rímskym rečníkom bol Cicero (106 – 43 pred n.l.) Postupne sa rétorika prestala rozvíjať samostatne, stala sa súčasťou štylistiky. V súčasnosti opäť dochádza k renesancii rétoriky ako samostatnej vedy. Súvisí to s narastaním významu živého hovoreného slova na verejnosti.

Dôležité štylistické pojmy v rétorike sú rečnícky štýl, rečnícky prejav a rétorika.

Pojem - rečnícky štýl

Štýl je vo všeobecnosti charakteristický spôsob správania, konania, myslenia a vyjadrovania, príznačný pre indivíduum alebo spoločenskú skupinu a jazykový štýl je spôsob narábania s jazykovými prostriedkami. Rečnícky štýl je jedným z funkčných jazykových štýlov. Vyznačuje sa cieľavedomým výberom, usporiadaním a využitím jazykových i mimojazykových prostriedkov.

Pojem – rečnícky prejav

Rečnícky prejav je základný žáner rečníckeho štýlu, je to špecifický komunikačný akt, ktorý sa realizuje v ústnej podobe a za prítomnosti adresáta. Jeho dôležitým znakom je verejnosť a oficiálnosť a teda i spoločenský záväznosť používania kodifikovanej podoby slovenčiny.

Pojem - rétorika

Základom pojmu je grécke slovo rhesis = reč; rhétoriké techné = rečnícke umenie; rétor = učiteľ rétoriky. Nie každý rétorik je aj dobrým rétorom. V antickom grécku do pojmu techné – umenie, zahrňovali aj vedy.
Každú vedu charakterizujú najmenej tri hlavné znaky: systém poznatkov, predmet skúmania a metódy.

Rétorika ako systém

Rétorika je systémom poznatkov z viacerých vied, predovšetkým jazykovedy (fonológie, gramatiky, štylistiky), fyziky, kinetiky, zo psychológie, pedagogiky. Rétorika je teda medzi predmetná – interdisciplinárna veda. Popri iných funkciách, ktoré plní každá veda, rétorika plní aj funkciu sprostredkujúcu, a to medzi jazykovou teóriou a konkrétnou živou jazykovou praxou.

Predmet rétoriky

Pod pojmom predmet vedy chápeme „tú časť objektívnej reality, ktorá má k nám nejaký priamy alebo nepriamy vzťah ovplyvňujúci naše poznanie a konanie.“ Predmetom rétoriky ako vedy je určitý druh ľudskej komunikácie, označený pojmom rečnenie. Rečnenie je taký druh ľudskej komunikácie, ktorého podstatou je zdeľovanie, odovzdávanie svojich pocitov, predstáv, myšlienok, úvah, citových impulzov, názorov, prejavov vôle a iných zložiek obsahu nášho vedomia. Subjektom uvedenej činnosti je rečník, prijímateľom poslucháč, účastník, spoluúčastník.

Metódy rétoriky

Každá ľudská činnosť, aj vedecká, má určité smerovanie od základu k cieľu, čo sa realizuje pomocou krokov, ktoré nasledujú po sebe v prísnej postupnosti. Metóda vo všeobecnosti je cesta poznávania predmetu, je to obrazne povedané – cesta, po ktorej postupujeme od základu k cieľu, k výsledkom činnosti. Slovo pochádza z gréčtiny, kde „met hodos“ = tou cestou.

Súčasťou metódy sú: operácie, to jest priradenie prvku množiny M k určitému prvku alebo prvkom množiny M, východisko a postupnosť operácií.

Teoretik z oblasti rétoriky môže skúmať predmet a získavať poznatky o ňom nasledovnými metódami:

Experimentálne metódy, pomocou ktorých sa dá skúmaný jav rétoriky umele vyvolať, pripraviť a meniť podmienky výskumu. Experiment umožňuje presne registrovať výpovede či už na magnetofónový záznam, alebo videozáznam a rýchle hromadiť poznatky.
Pozorovanie, ktoré sa v starších učebniciach psychológie a sociológie delilo na sebapoznanie – introspekciu, a pozorovanie iných – extrospekciu.

Historická metóda – využíva ju historiografia rétoriky. Jej podstata spočíva v štúdiu prameňov (rukopisov, publikovanej a inej literatúry).

Vzťah rétoriky k iným vedám je daný jej pozíciou medzi vedami, s ktorými úzko súvisí. Rétorika je interdisciplinárna veda, ktorá využíva poznatky jazykovedy a jej disciplín (gramatiky, ortoepie, štylistiky), fyziky a jej disciplín (akustiky, kynetiky), semiotiky, pedagogiky a iných základných vied.

Kľúčové slová (skús tiež tieto kľúčové slová)


recnicky styl recnicky prejav retorika

Podobné referáty


Názov Kategória Dátum Rozsah Škola Hodnotenie
Rečnícky prejav - HomosexualitaSlohy4.12.20052 strany

1 2 3 4 5

Rečnícky štýlGramatika13.12.20051 strana

1 2 3 4 5

Rétorika - komunikáciaEkonómia27.12.20054 strany

1 2 3 4 5

RétorikaPedagogika17.2.20065 strán

1 2 3 4 5

Komunikácia a rétorikaLiteratúra15.4.20064 strany

1 2 3 4 5

Wer war eigentlich Cicero?Svetové dejiny16.4.20062 strany

1 2 3 4 5

Rečnícky štýl, jeho žánre - maturitná otázkaFilozofia13.5.20061 strana

1 2 3 4 5

RétorikaFilozofia30.11.20067 strán

1 2 3 4 5

Maturitná otázka - vysvetli čo je dialóg a monológ + rétorikaSlovenský jazyk2.12.20061 strana

1 2 3 4 5

Rečnícky štýlGramatika12.9.20071 strana

1 2 3 4 5

Diskusia (0 príspevkov)


pridaj príspevok