Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Alkoholizmus v rodine

/ /


1 2 3 4 5

slovenský jazyk 3 strany (1956 slov) Čítané 32277 krát Hodnotené 722-krát


"Manželstvo je také cenné, ako tí, ktorých spája."
F.Nietzsche

Keď sa pozrieme na problémového pijana z pohľadu rodinného systému, uvedomíme si, že je integrálnou súčasťou skupiny utrápených ľudí, ktorí všetci zúfalo potrebujú pomoc. Liečba problémového pitia má zriedka trvalé úžitky, ak pomoc nedostane pijan aj zvyšok rodinného systému.

Keď začne jeden člen rodiny zneužívať alkohol, výsledkom je séria postupných, zákerných zmien, ktoré spôsobujú vážny stres pre celý rodinný systém. Deštruktívne správanie pijana, ktoré je symptómom jeho choroby, vytvára ochromujúcu dysfunkciu u každého člena rodiny. Vždy, keď sa zmení pijan, zvyšok rodiny sa musí adaptovať na bolestivý stres, ktorý produkuje jeho nové správanie. Niekedy sú stratégie, ktoré si zvolia, smutne neefektívne. A aj keď tieto metódy produkujú dočasné výsledky, v konečnom dôsledku vytvárajú viac problémov ako riešia.

Pretože porucha rovnováhy v rodine

Vyvoláva neznesiteľný stres, žena pijana sa učí dočasne unikať pred ďalšou zmenou popieraním alebo zakrývaním správania svojho manžela. Netušiac takto zafixováva jeho pitie vyhýbaním sa problému.

Symptomatické prejavy správania pijana sú postupne čoraz vážnejšie a častejšie. Toto rezultuje do zvýšeného strachu, úzkosti, nedôvery, hnevu, tlaku, viny a neistoty u všetkých členov rodiny. Keď pitie dosiahne toto štádium, nie je už viacej problémom určitého člena. Celý rodinný systém začne rýchlo deteriorovať. Dochádza k zmenám vzťahov, posunom v roliach. Rodina sa ocitá v naprostej strate rovnováhy. Je chorá. Členovia rodiny reagujú na stres tak, že si osvojujú a opakujú maladaptívne repetitívne a sebazničujúce správanie.

. K. Jackson na základe štúdia niekoľko tisícok rodín problémových pijanov určuje 7 pred-povedateľných štádií, ktorými rodina prechádza vo svojom úsilí prispôsobovať sa problému pitia:

I. Rodina sa snaží problém poprieť

Aj keď sa hovorí o správaní pijana a rozmnožujúcich sa spoločenských trapasoch, rodina naďalej akceptuje jeho vysvetlenia. Rodina vlastne popiera problém rovnakým spôsobom ako pijan. Ich popieranie predstavuje beznádejný pokus predstierať rodinnú rovnováhu a pomáha im chrániť pocit vlastnej sebahodnoty.

II. Rodina sa snaží zbaviť problému

Rodina sa začína sťahovať zo sociálnych situácií a prechádza do izolácie. Narastá pocit hanby. Členovia rodiny majú zábrany vyhľadať vonkajšiu pomoc. Namiesto toho berú záležitosť do vlastných rúk a snažia sa kontrolovať situáciu domácimi prostriedkami ako sú hrozby, vymáhanie sľubov, skrývanie alkoholu alebo vytváranie dohôd.

III Rodina sa stáva dezorganizovaná

Rodina prežíva ochromujúci strach a zúfalstvo v hľadaní riešenia problému. Neustále hádky a hrozby pokračujú, ale nikto nevie, ako konštruktívne zvládať problém. Komunikácia je minimálna. Manželkinou reakciou na chýbanie náklonnosti je vyhýbanie sa sexuálnemu kontaktu a potom je obviňovaná z frigidity alebo nevery. Členovia rodiny sa často stávajú obeťami fyzického násilia a prežívajú hlbokú psychickú bolesť spôsobovanú pokračujúcimi slovnými útokmi.

IV. Rodina sa snaží reorganizovať

Rodina je v tomto štádiu charakterizovaná extrémnou dysfunkčnosťou. Žena sa chopí opratov v zúfalom pokuse obnoviť zdanie rovnováhy v rodinnom systéme. Neochotne preberá na svoje plecia manželove povinnosti. Pijan zostáva vo svojom správaní mätúco nekonzistentný, v jednej minúte sa snaží získať sympatie, v nasledujúcej uštedrí rodine krutú lekciu a ohrozuje ju.

V. Rodina sa snaží uniknúť od problému

Strácajúc nádej na návrat k normálnym rodinným vzťahom začína žena uvažovať o separácii alebo rozvode. Agonizujúce emocionálne problémy jej sťažujú prijať rozhodnutie.

VI. Rodina uniká od problému

Ak pitie pokračuje, rozvod alebo separácia sa stávajú bolestnou skutočnosťou. Manželka trpí značnými výčitkami, že opustila “chorého” muža. Bez jeho zaťažujúcej prítomnosti sa však rodina začína reorganizovať a obvykle sa stáva opäť funkčnou jednotkou.

VII. Rodina sa reorganizuje po tom, čo problémový užívateľ alkoholu vyhľadá liečenie

Ak pijan vyhľadá liečenie, vzniká aj pre celý rodinný systém možnosť začatia uzdravovania.

T. Williams pri trochu odlišnom vymedzení štádií tohoto nešťastného procesu, k poslednému z nich – označenému ako štádium akceptácie – poznamenáva, že členovia rodiny si konečne uvedomia svoju bezmocnosť v kontrolovaní pitia problémového pijana a akceptujú fakt, že ho nedokážu zmeniť. Pochopia, že jediná nádej je zmeniť seba samých, čo môže následne prinútiť aj pijana, aby tiež uskutočnil pozitívnu akciu.

Manželka – obeť alebo páchateľ?

J. James a M.. Goldman študovali správanie žien, ktorým sa snažili zvládnuť manželov pijúcich príliš veľa. Ženy sa bezmocne pozerali, kým sa ich manželia ponárali zo sociálneho pitia do excesívneho alebo alkoholického pitia. Tieto ženy prejavovali typy správania, ktoré možno podradiť pod niektorú z nasledovných kategórií:

Stiahnutie sa z manželstva – manželka sa môže hádať s mužom alebo sa mu vyhýbať a pod.
Ochrana – manželka vylieva alkohol, mužovi robí matku a dohliada, aby jedol, pripravuje mu nápoj na uľahčenie opice atď.
Útok – ventiluje si svoj hnev tak, že ho vymkne, hrozí mu rozvodom, ...
Stráženie záujmov rodiny – schováva peniaze pred manželom, vypláca jeho dlhy, vyhýba sa konfliktom, odstraňuje z jeho cesty deti ...
Agovanie – opije sa sama, snaží sa vyvolať jeho žiarlivosť, zosmiešňuje ho alebo hrozí samovraždou.

M. Goldberg zistil sedem rozdielnych rolí, ktoré ženy zaujímajú v snahe vyrovnať sa s excesívnym pitím v rodine. Ani jedna z nich nie je prospešná

Obetný baránok: Obviňuje sa za pitie manžela, je presvedčená, že pije, lebo je nešťastný z nej.
Umelkyňa v zakrývaní: Zúfalo sa snaží problém skryť v presvedčení, že chráni manžela a rodinu.
Minimalizátorka: Nielenže sa snaží zastrieť manželovo pitie, ale pripája sa k nemu aj v popieraní jeho alkoholizmu.
Maximalizátorka: Nafukuje problém pitia ďaleko nad skutočné rozmery. To posiluje jeho popieranie.
Partia v pití: Pije spolu s manželom, racionalizujúc si to tým, že ho chce chrániť. V skutočnosti je tiež alkoholička alebo je na ceste k tomu.

Sabotérka: Hoci navonok núti manžela, aby prestal piť, má tendenciu odrádzať ho alebo sabotovať akýkoľvek plán pre abstinovanie. Robí to nevedome.

Provokatérka: Ide ešte ďalej ako sabotérka a vedome a otvorene sa snaží provokovať manželovo excesívne pitie.
Tieto typy len zdôrazňujú, že keď existuje problémové pitie, trpí celý rodinný systém a každý sa stáva okamžite zaangažovaný. Či správanie ženy zodpovedá niektorému z uvedených popisov alebo nie, je veľmi pravdepodobné že reaguje nejakým neefektívnym, sebazničujúcim spôsobom.

Ako rodinný systém udržuje pitie

Hry (v duchu Berneovho chápania) sú spôsoby, ktorými sa príbuzní vzťahujú k problémovému pijanovi tak, že mu vlastne pomáhajú pokračovať v zneužívaní alkoholu.

Bez ohľadu na to, aké rôzne roly v priebehu hry ďalší zúčastnení zaujímajú, ich spoločným – a zradným – menovateľom je, že k pijanovi pristupujú, akoby boli za neho zodpovední. V každej z týchto rolí je implicitný predpoklad, že zúčastnení môžu nejakým spôsobom závislého zmeniť. Dôležitým momentom hier sú zisky (výplaty), ktoré v ich v koncovkách všetci zúčastnení inkasujú.

J. S. Kellerman

Pripodobňuje kľúčovú stránku procesu alkoholickej hry kolotoču, v ktorom alkohol u pijana odstraňuje psychologickú bolesť a členovia rodiny a priatelia odstraňujú bolestivé dôsledky jeho pitia.

Azda najlepšie označenie rodinných členov je “spolualkoholik”. Vystihuje ich intímne zaangažovanie v “chorobe” vzťahov. Sú spolualkoholikmi, keď začnú zdieľať systém ilúzií, svet predstierania svojho alkoholika. Sú spolualkoholikmi, keď sa začnú prispôsobovať opileckému správaniu svojho alkoholika. Sú spolualkoholikmi, keď začnú cítiť uspokojenie, keď sa opije do stavu stuporu, a netrápi druhých. Sú spolualkoholikmi, keď dokážu žiť deň za dňom s týmto nespoľahlivým a nevyspytateľným druhom človeka len preto, že si dokážu vybaviť, že takýto nebol vždy. Čo sa stáva vo veľkom množstve rodín.
A takto sa točí rodina stále dookola spolu so svojím závislým členom...

Kľúčové slová (skús tiež tieto kľúčové slová)


alkohol kellerman alkoholizmus alkoholizmus v rodine goldberg

Podobné referáty


Názov Kategória Dátum Rozsah Škola Hodnotenie
LiehovinyGastronómia30.11.20052 strany

1 2 3 4 5

AlkoholizmusPsychológia29.11.20052 strany

1 2 3 4 5

AlkoholPsychológia8.12.20056 strán

1 2 3 4 5

História výroby alkoholuSvetové dejiny12.12.20052 strany

1 2 3 4 5

Dedičnosť alkoholizmuBiológia12.12.20051 strana

1 2 3 4 5

Verejná mienka kontra konzumácia alkoholuPolitológia, Sociológia12.12.20052 strany

1 2 3 4 5

Patologické účinky alkoholu na človekaBiológia12.12.20053 strany

1 2 3 4 5

Súčastná situácia konzumácie alkoholu na SlovenskuMedicína12.12.20054 strany

1 2 3 4 5

Vplyv alkoholických nápojovPsychológia12.12.20054 strany

1 2 3 4 5

Sucht - AlkoholNemčina15.12.20051 strana

1 2 3 4 5

Diskusia (0 príspevkov)


pridaj príspevok